Експрезидентът на Германия оправдан по дело за корупция

Кристиан Вулф напразно подаде оставка през 2012 г. при мащабен скандал за скрит подкуп

Репутационен реванш

180 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Германският съд най-накрая свали обвинението срещу бившия президент на ФРГ (2010 – 2012) Кристиан Вулф, съобщава руската служба на BBC. 

По този начин съдът изми петно от репутацията на политика е изчистена, след като от 4 години насам е бил възприеман като корупционер и атакуван в публичното пространство.

На всичкото отгоре, експрезидентът получава и право за компенсация за провежданите обиски в имотите му. 54-годишният Вулф подаде оставка през февруари 2012 г. след гръмкия корупционен скандал.

Както съобщиха германските медии, по времето, когато Вулф е заемал премиерския пост в Долната Саксония, киноппродуцентът Давид Греневолд е плащал някои негови сметки за хотел. В замяна Вулф е предоставял германските компании да оказват подкрепа на Греневолд, което разбира под себе си подкуп срещу протекции, търговия с влияние и остър конфликт на интереси.

Би Би Си Russian припомня, че през 2010 г. канцлерът на Германия Ангела Меркел активно лансираше кристиан Вулф за президент. Но когато подаде оставка, ръководителят на федералното правителство я е приела „с уважение и съжаление”. 

Подкрепи Economic.bg