Електрическо Renault Kangoo влезе в ролята на папамобил

Папа Бенедикт ХVI и жандармерийският корпус на Ватикана получиха специални Kangoo Maxi Z.E.

3905 ~ 1 мин. четене

Френският автомобилен производител Renault подари на Негово Светейшество Бенедикт XVI електрически автомобил, проектиран и конструиран да посрещне специалните транспортни нужди на папата, съобщава Speed-Press. Автомобилът е базиран на Kangoo Maxi Z.E. и беше разработен в сътрудничество с френската каросерийна компания Gruau. Renault дари и втори електрически автомобил, предназначен за жандармерийския корпус на Ватикана.

Автомобилите бяха доставени на Папата на 5 септември лично от Карлос Гон, председател и изпълнителен директор на Renault Group. Това се случи в лятната резиденция на Светия отец в Кастел Гандолфо.

Първият модел е предназначен за пътуванията на Папата, когато той е в лятната си резиденция. Автомобилът е бял на цвят и с папския герб на вратите. Той е екологична версия на Папамобила. Базиран на Kangoo Maxi Z.E., дължината му е 4,6 м, а височина 1,8 м.  Задвижван е от 44-киловатов (60 к.с.) електрически мотор. Той черпи енергия от литиево-йонна батерия, която гарантира среден NEDC комбиниран пробег от 170 км.

Дизайнът на другия автомобил е много близък до този на първия, макар да е син на цвят, а от двете му страни да минават жълта и бяла ивица. Той е предназначен за жандармерийския корпус на Ватикана, грижещ се за сигурността на Папата. 

Tези специални, ексклузивни автомобили са с капацитет до четирима пътника и са оборудвани с две удобни самостоятелни задни седалки. Сред другите специфични решения спадат отварящ се покрив, демонтируеми задни странични прозорци, закачени на панти задни странични врати и електрически „падащи“ степенки под вратите, подпомагащи качването и слизането в и от автомобила.

Подкрепи Economic.bg