Електронно правителство до 2020 г.

Първи приоритет на кабинета е премахване на административната тежест за бизнеса, обяви премиерът Пламен Орешарски на днешния форум "Правителство-Бизнес"

580 ~ 2 мин. четене

Основните приоритети пред правителството са премахването на административната тежест и въвеждането на електронно правителство. Това стана ясно при проведения днес форум "Правителство-Бизнес" в НДК, на който присъстваха премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът Даниела Бобева, финансовият министър Петър Чобанов, както и близо 300 представители на  българския и чуждестранен бизнес.

Утре министерски съвет ще разгледа нови 26 мерки за подобряване на бизнес климата, заяви Орешарски. Те включват отмяна на регулации и такси. Досега са одобрени общо 122 мерки в  два пакета, като 14 от тях са вече действащи, а останалите са в процес на разработка или предстоят да бъдат приемани от НС. По думите на премиера, процедурата в НС е основен фактор за забавянето на влизане в сила на тези мерки.

Административната тежест бе засегната и като основен проблем на бизнеса. Според министрите решението на подобна пречка е електронното правителство. До 2020 година по електронен път ще се извършват 700 услуги на централно ниво, както и 100 на областно ниво. Тези услуги ще влизат постепенно. Орешарски обаче увери, че правителството работи ускорено. Той добави, че предстои в новия програмен период 2014-2020 година да бъдат вкарани близо 300 милиона лева в е-правителството. Такава е и сумата, която е инвестирана до момента в проекта, но без особен резултат.

Орешарски добави, че България е част от група от 6 страни за премахване на административни регулации на европейско ниво. Инициативата е на Дейвид Камерън и цели улесняване на бизнеса в Европа и Европейския съюз.

Едно от важните неща, което можем да очакваме тази седмица е намаляване на таксите по вписванията в търговския регистър с 22 %". Това обяви от своя страна вицепремиерът Даниела Бобева. По думите й бизнесът ще спечели от тази мярка около 4 млн. лева.

Бобева добави, че има силен интерес от чуждестранни компании за приватизация на Българската фондова борса (БФБ), както и че се обмислят нови мерки за облекчение на листване на борсата за компании.

Правителството опитва да прави консенсус на икономическа политика, каза още Бобева. Тя отправи критики за бавното придвижване на закона за обществените поръчки в парламента и изрази очакване в скоро време промените да бъдат дебатирани на второ четене от депутатите.

Подкрепи Economic.bg