НАП проверява големи вериги за ДДС измами

"Синдикираният заем, който ще подготви правителството, е в процес на готовност, но нищо не се предприема засега, заради мнение на Комисията по финансов надзор", заяви финансовият министър Петър Чобанов

Снимка: БГНЕС

148 ~ 1 мин. четене

НАП прави проверки в някои от големите вериги по подозрение на манипулиране на ДДС. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на срещата на първия национален форум "Правителство - бизнес" в зала 3 на НДК. Той отговори на въпрос по повод изявление на Пламен Орешарски, че търговските вериги пестят и укриват ДДС като поставят за посредник българска фирма при снабдяването си със стоки от чужбина.

"Българската банка за развитие в момента се реконструира, но на нея й се възлага много амбициозна роля за подкрепа на малкия и среден бизнес", добави финансовият министър.

Той съобщи, че се разработва нова гаранционна програма, в която чрез гаранционен фонд от 500 милиона лева ще се покрива допълнителния риск за българските фирми. Схемата е 70 процента от стойността на риска да се поема от гаранционния фонд, останалите 30 от съответната фирма при производство и износ на продукция. 13 търговски банки ще работят по тази програма.

"Синдикираният заем, който ще подготви правителството, е в процес на готовност, но нищо не се предприема засега, заради мнение на Комисията по финансов надзор, двама от членовете на която се изказали не особено положително за него", каза още Чобанов. "Ние искаме да докажем, че това е нормален инструмент, с който се работи навсякъде и е много добре средствата от него да влязат в портфейлите на пенсионните и застрахователните дружества", поясни финансовият министър.

Подкрепи Economic.bg