„Емко“ предложил 1 лев за ВМЗ-Сопот

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояха за безболезнено излизане от кризисната ситуация в завода

Според синдикатите:

Снимка: БГНЕС

244 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Цената, предложена от кандидат-купувач на ВМЗ-Сопот „Емко“ ЕООД, е 1 лв. По информaция на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа" това е била сумата, записана в офертата, която вчера "Емко" внесе в Агенцията по приватизация. Както е известно, вчера останалият единствен кандидат за приватизацията на оръжейния завод успя в срок да подаде обвързваща оферта, но не и изисквания депозит от 3 млн. евро. Така процедурата не беше спазена и предприятието остана държавна собственост.

Като основна причина за провала на приватизацията до този момент се очертава колективният трудов договор, според който служители на завода не могат да бъдат освобождавани без съгласието на синдикатите. Стратегията за приватизация също предвижда забрана за извършване на съкращения във ВМЗ в следващите три години. Въпрeки това обаче желанието на кандидат-купувачът бе да поеме завода със съкратени 2000 от общо 3200 служители, които в момента работят в него.

Днес работниците отново излязоха на протест пред управлението на завода, а КНСБ и КТ „Подкрепа“ поискаха спешна среща с Делян Добрев. Служителите имат да получават две заплати и два аванса, които са средно по 750 лева, а от 14 януари към тях се прибавя и трети аванс.

Синдикатите настояха за спешно и безболезнено излизане от кризисната ситуация с „ВМЗ“ ЕАД – Сопот и поискаха публичност на параметрите в офертата на единствения кандидат-купувач „Емко“ ЕООД.

Тази сутрин икономическият министър Делян Добрев обясни, че най-подходящият вариант за решаването на ситуацията е да се стартира нова процедура за приватизацията на ВМЗ – Сопот без стратегия. Вариантът дружеството да бъде обявено в несъстоятелност той определи за най-нежеланият.

Подкрепи Economic.bg