"Енерго-про" обясни защо януарските сметки ще са по-високи

Виновни са почивните дни и коледните студове

312 ~ 1 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Електроразпределителната компания за Североизточна България "Енерго-Про" предупреди клиентите си да очакват по-високи сметки за ток за януари. Обяснението, което дават от дружеството е, че в тях ще са отразени празничните дни през декември.

Сметките за януари винаги са били по-високи от тези за предходния месец, посочват от "Енерго-Про". Заради деветте празнични почивни дни в края на годината и началото на следващата, отчитането на потребената енергия през декември приключвала с няколко дни по-рано от обичайното - на 17-и декември вместо на 25-и.  Така на практика сметката за януари не се явява сметка за календарен месец, а за 40 дни.

Ако се приеме, че няма никаква промяна в навиците на клиента и температурите не се променят през целия период от 1 декември до 1 февруари, математически сметката му за януари ще бъде почти двойно по- голяма от тази за декември, само поради факта, че включва двойно повече дни, обясняват от "Енерго-про".

Студовете също оказали влияние върху и без това по-високото потребление покрай празниците. Средните температури през декември бяха с около 8 градуса по-ниски в сравнение с температурите през ноември. Освен това, декември 2012 като цяло е по- студен и от декември 2011 година, добавят от компанията.

Те напомнят и че през миналата година токът е бил с 13.8% по-евтин.

Подкрепи Economic.bg