Eurobank купува "добрата" Proton Bank

Фондът за финансова стабилност избра гръцката банка пред американския фонд Monarch Alternative

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Гръцкият Фонд за финансова стабилност (HFSF) избра EFG Eurobank за купувач на 100% от малката Proton Bank, пише Reuters. Освен гръцката банка, оферта е представил и американският фонд Monarch Alternative, но предложението е било "твърде слабо". Стъпката е част от консолидирането на гръцката банкова система, което пък е част от условията за получаване на международна финансова помощ.

Гръцкото правителство се съгласи с "тройката" (ЕЦБ, МВФ и ЕС) да продаде Proton Bank и New Hellenic Postbank до 15 юли. В момента се водят преговори за продажбата на втората и се очаква в понеделник да бъде обявен купувач и за нея - вероятно отново Eurobank. При такъв развой на нещата ще се създаде четвърта голяма банкова група, която в последствие ще бъде приватизирана.

В края на 2011 г. Proton беше разделена на две - "добра" и "лоша" банка, след като властите я определиха като нежизнеспособна. "Добрата" банка е изцяло собственост на HFSF. Фондът същ така притежава и 93.6% от Eurobank, след като миналия месец я рекапитализира с 5.84 млрд. евро.

Proton е наистина малка банка с активи за едва 1.3 млрд. евро. Депозитите с които разполага кредитора се оценяват на около 1 млрд. евро, а клоновата и мрежа се състои от 28 офиса. Собственият й капитал е отрицателен с 200 млн. евро.

Коментари: 0