Европа забрани тестването на козметика върху животни

Днес, 11 март, е последният срок за постепенното преустановяване на практиката

3821 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Европейския съюз (ЕС) забранява тестването на козметични продукти върху животни. Днес, 11 март, е последният срок за постепенното преустановяване на практиката в Европа, съобщават от Европейската комисия (ЕК).

Крайният срок беше определен през 2003 г. от Съвета и Парламента, съобщават от ЕК. Комисията възнамерява да продължи да подкрепя изследванията и иновациите в тази област, като същевременно насърчава хуманното отношение към животните в целия свят.

ЕК е извършила пълна оценка на въздействието на забраната за предлагане на пазара и счита, че съществуват причини от първостепенна важност за нейното прилагане. То е в съответствие с това, в което много европейски граждани твърдо вярват - разработването на козметични продукти не оправдава изпитването върху животни, коментират от Комисията.

Ще продължат усилията за откриване  на алтернативни методи, тъй като пълното заместване с алтернативни методи на изпитването върху животни все още не е възможно.

Между 2007 г. и 2011 г. Комисията е предоставила около 238 млн. евро за изследвания в областта на алтернативните методи. Козметичната промишленост също е допринесла, например със съфинансирането с 25 млн. евро на изследователската инициатива SEURAТ (оценка на безопасността, за заместване в крайна сметка на изпитването върху животни).

"Днешното влизане в сила на пълната забрана за предлагане на пазара дава важен сигнал за значението, което Европа отдава на хуманното отношение към животните. Комисията е решена да продължи да подкрепя разработването на алтернативни методи и да привлече трети държави да следват нашия европейски подход", заяви комисарят по въпросите  на здравеопазването и защитата на потребителите Тонио Бор. "Това е голям шанс за Европа да даде пример за отговорни иновации в козметиката, без никакви компромиси с безопасността на потребителите", каза още еврокомисарят.

От организациите за защита на животните приветстваха въвеждането на забраната, но от бранша заявиха, че "по този начин се слага спирачка на прогреса". Индустрията с производство на козметика в Европейския съюз се оценява на 71 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg