Кандидатите за БДЖ имат още две седмици да дадат оферта

Няма официален отказ засега, каза Емил Караниколов

144 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Четирите фирми, които искат да купят 100% от "БДЖ-Товарни превози" ЕООД ще имат още две седмици, за да подадат обвързващи оферти за държавното дружество, съобщиха от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК).

От там са удължили срока до 15:00 ч. на 28 март. Допълнителните дни са били поискани от двама от участниците в конкурса, уточняват от приватизационната агенция. Досегашният срок изтичаше в 15:00 ч. на 12 март.

Удължаването е за внасяне от четиримата допуснати кандидати на депозити и подаване на обвързващи оферти в процедурата за продажба на 2 325 087 дяла, които са целия капитал на "БДЖ-Товарни превози" ЕООД. Дружеството е под шапката на "Холдинг БДЖ" ЕАД. Удължаването е заради получени писма от страна на участници в конкурса с молба от допълнително време за извършване на дю дилиджънс.

Допълнителни дни ще има за извършване на огледи на активи на дружеството и провеждане на срещи с ръководството - до 22 март 2013 г.

До участие в процедурата за приватизация бяха допуснати 4 дружества - българските "Бългериан Карго Експрес" на Кирил Домусчиев и "Болкан файненшъл сървисис" ЕАД, което е еднолична собственост на Първа инвестиционна банка АД (ПИБ), както и румънската "ТД Груп Феровиар Роман" АД и австрийската "Донау-финанц транспорт и Бетейлигунгс" ГМБХ.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията в оставка Ивайло Московски днес обаче намекна, че кандидатите се отказват. "От АПСК ми се обадиха, че някои от кандидатите обмислят да се откажат от участие в приватизацията. Надявам се да се намери разумно решение", каза тази сутрин Московски. Пред Фокус обаче изпълнителният директор на АПСК Емил Караниколов каза, че към момента няма официално отказал се от процедурата по приватизация на "БДЖ-Товарни превози".

Подкрепи Economic.bg