Стартира шофьорския изпит на таблет

Курсистите могат да си поправят грешен отговор върху екрана

3728 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Първият изпит по теория на кандидатите за водачи на моторни превозни средства /МПС/ се проведе в Автомото центъра към ИА Автомобилна Администрация в сградата на  Министерството на транспорта.

До 2016 г. книжните листовки напълно ще бъдат извадени от употреба. В момента не  по-малко от 25% от явяващите се на изпит трябва да решават листовките на екрана на таблет, като постепенно техният брой ще се увеличава, обясни изпълнителният директор на ИА Автомобилна администрация Валентин Божков.

Електронното провеждане на изпитите е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в борбата с корупционните практики и подобряването на безопасността по пътищата, в резултат на което с 50% бяха намалени смъртните случаи от катастрофи, каза транспортният министър в оставка Ивайло Московски. Той уточни, че системата е част от цялостната политика на министерството за въвеждане на електронни услуги, приоритетно в сферите от голям обществен интерес.

 

„Това е третият етап на реформата, след като в края на 2011 година приключи вторият етап с въвеждането на система за проверка на изпитните тестове с компютър с интернет, скенер и баркод четец, а през 2010 година беше реализиран първият етап от процеса с монтирането на камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и осигуряване на мобилни камери, за контрол на практическите изпити“, каза още министър Московски.

 

Учебните центрове могат да използват разработената система на сайта https://avtoizpit.com за подготовката на кандидатите за водачи на МПС. Съдържанието на електронните тестове е идентично със съдържанието на тестовете на хартиен носител.

 Цената на изпита няма да се промени заради въвеждане на таблетите, нито в таксите, заплащани от кандидатите. 

Цялата система за провеждане на електронен изпит с таблети се предоставя от фирмата, която доставя консумативите и осигурява електронната им проверка. Целта е електронната система постепенно да замени хартиената без това да окаже отражение върху цената на изпитите.

Таблетите могат да служат само за провеждане на изпита, не могат да се използват за други цели. Работните станции са с повишено ниво на сигурност, като данните се предават през защитени протоколи по мобилната мрежа.

През последната седмица всички служители на ИА Автомобилна администрация решаваха пробно изпитните тестове  на таблет, обясни Божков.

 

 

 

 

Подкрепи Economic.bg