Европейските борси се сринаха до месечно дъно

С изключение на Дания и Гърция, във всички страни в Западна Европа водещите индекси се понижиха

92 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Европейските акции се понижиха до най-ниското си ниво от месец насам. Общият индекс Stoxx Europe 600 отчете спад от 1.1% до 296.20 пункта, което е най-ниското му ниво от 2 май насам. Въпреки спада бенчмаркът е с ръст от 5.9% от началото на годината, припомня Bloomberg. Миналия месец Stoxx Europe 600 достигна най-високото си ниво за последните пет години на фона на запазена програма от Фед за стимулиране на икономиката.

С изключение на Дания и Гърция, във всички страни в Западна Европа, където пазарите бяха отворени, водещите индекси се понижиха. Бенчмаркът във Великобритания FTSE 100 загуби 1.7%, френският CAC 40 се срина с 1.3%, а германският DAX намали стойността си с 0.9%.

Книжата на най-голямата верига магазини за търговия на дребно в Обединеното кралство - Tesco Plc се сринаха до най-ниската си стойност за последните 4 месеца, след като стана ясно, че продажбите в някои магазини не отговарят на очакванията на анализаторите. Френската Carrefour SA изтри 4% от пазарната си капитализация, след като HSBC Holdings Plc препоръча на инвеститорите да продават акции на френската верига магазини. Акциите на Man Group Plc заличиха 14% от стойността си.

Подкрепи Economic.bg