Анжела Тонева поема енергийния регулатор

Информация на Economic.bg показва, че досегашният член на ДКЕВР е личен избор на Орешарски

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Подалата днес оставка като член на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Анжела Тонева ще бъде новият председател на енергийния регулатор. По информация на Economic.bg изборът е лично на премиера Пламен Орешарски, който обеща до края на днешния ден да обяви новия състав на ДКЕВР.

Няколко минути, след като Economic.bg публикува информацията за назначаването на Анжела Тонева, потвърждение за избора й беше направено и от правителствената пресслужба.

"Правителството определи досегашния член на ДКЕВР Анжела Тонева за председател на регулатора. Решението беше взето след като съставът на Комисията подаде оставки. Анжела Тонева ще довърши мандата на досегашния председател Евгения Харитонова", се казва в съобщението до медиите.

От постовете им членовете на ДКЕВР са освободени и Андон Роков, Костадин Балачев, Милена Миланова, Цветанка Андреева и Стефан Герчев.

С 5-годишен мандат за нови членове на Комисията са избрани Илиян Хр. Илиев, Михаил Димитров и Еленко Божков. Другите трима членове на ДКЕВР са Илиян Б. Илиев, Милена Миланова и Димитър Димитров. Те ще довършат мандатите на Андон Роков, Костадин Балачев и Цветанка Георгиева, става ясно още от правитeлственото решение.

Още по време на днешното правителствено заседание стана ясно, че досегашният председател Евгения Харитонова подава оставка, а с нея и целия състав на Комисията. Според сега действащия закон съставът на Регулатора се избира и разпуска от Министерски съвет. Готвените промени в закона, които все още не са гледани от новия парламент, предвиждат членовете на комисията да се избира от Народното събрание.

"Енергетиката се намира в много тежко състояние. Към днешна дата мога да ви уверя в малко по-голяма степен на сигурност, че няма да допуснем ново увеличение на цени, а дори с риск леко да избързам - имам надежди, че в следващите седмици може да имаме и по-добри новини", каза Орешарски след правителственото заседание.

Новият председател на ДКЕВР Анжела Тонева е родена на 5 май 1961 г. Магистър е от УНСС. Работила е като финансов ревизор, счетоводител и главен счетоводител. В ДКЕВР е от януари 2001 г. като главен експерт по ценообразуване на енергийните продукти и услуги и директор на дирекция. През септември 2009 г. е избрана за член на Комисията.

Подкрепи Economic.bg