Еврото достигна 4-месечен връх спрямо долара

Повишението на единната валута се ръководеше от положителни очаквания за икономиката на Германия

112 ~ 4 мин. четене

Вчера еврото достигна 4-месечен връх спрямо долара, след като изследвания показаха, че  нагласите на немските анализатори и инвеститори са станали по-оптимистични за втори пореден месец през юни, което е знак, че най-голямата европейска икономика е на път към скромно възстановяване.

Американският долар нарасна във вторник спрямо йената за втора поредна сесия, тъй като някои търговци заложиха, че ФЕД може да сигнализира, че е почти готов да намали количествата по програмата си за изкупуване на облигации, целяща да подкрепя икономиката.

Макар мнозина да смятат, че американската централна банка ще намали изкупуването на активи тази година, повечето са на мнение, че по- високите овърнайт лихви все още са далечна перспектива. Анализатори твърдят, че председателят на ФЕД, Бен Бернанке, който  ще проведе пресконференция след двудневната среща, приключваща днес, ще се опита да успокои нервите на инвеститорите.

Несигурността около ФЕД доведе до разпродажби на световните акции през последните седмици, помагайки по този начин на разглежданата като сигурно убежище йена да постигне най- голямата си седмична печалба спрямо долара за последните четири години през миналата седмица.

Намаляването на изкупените месечно облигации ще подпомогне долара, който беше засегнат от програмата за печатане на пари на Федералния резерв през последните няколко години.

Доларът поскъпна с 0.76% до 95.21 йени, след като преди това достигна двумесечно дъно на 93.78 в четвъртък. Сведенията за изтичащи опции на 95.35 йени биха могли да задържат двойката около това ниво.

Еврото поскъпна с 1% до 127.62 йени. Спрямо долара то повиши стойността си с 0.28% до 1.3405 долара, като преди това достигна четиримесечен връх на 1.3415.

Доларовият индекс, който измерва стойността на зелената валута спрямо кошница от шест основни валути, изгуби 0.24% до 80.597.

Някои инвеститори са на мнение, че инфлация под целевото ниво на ФЕД от 2% потенциално би усложнила възможността централната банка да намали покупките на облигации, тъй като намаляването на стимулите би могла да доведе до допълнителен спад в нивото на инфлацията.

Американският индекс на потребителските цени се повиши с 0.1% през май, обяви вчера правителството, което е малко по слабо от очакванията на анализаторите, макар че ценовият натиск показа признаци на стабилизиране след дългия спад. Ако ФЕД потвърди ангажимента си към настоящите темпове на изкупуване, доларът може да срещне известни затруднения в краткосрочен план, съобщиха анализатори.

Но те смятат, че перспективите пред йената по- скоро ще зависят от инвеститорското желание за инвестиране в рискови активи. Откакто японският министър-председател Шинзо Абе призова в края на миналата година за радикална парична политика с цел съживяване на икономиката, двойката долар/йена бе тласкана нагоре от повишението на японските акции.

Притесненията, че Китай се забавя, добавени към слуховете за намаляване на ликвидността на централната банка, доведоха до разпродажби на акциите и до рязко повишение на волатилността. Това доведе инвеститорите при йената, при която се забелязва тенденция да нараства в периоди на пазарна нестабилност.

Златото поевтиня с повече от 1% поради напрежението преди изявлението на ФЕД

Златото падна с повече от 1% във вторник, тъй като купувачите на кюлчета се отдръпнаха преди приключването на двудневната среща относно паричната политика на ФЕД.

Металът поевтиня за втори последователен ден, което се случва за пръв път в рамките на почти цял месец, тъй като имиджът му на сигурно убежище бе развален от покачването на американските акции, който се дължеше на надеждите, че ФЕД ще се придържа към сегашното ниво на стимулиране.

Търговците се опитват да предвидят графика на централната банка за намаляване на месечните покупки на облигации на стойност 85 млрд. долара, програма известна като количествени облекчения. Златото, традиционен инфлационен хедж, е под натиск откакто главните длъжностни лица от ФЕД обявиха миналия месец, че централната банка може да намали мащаба на мерките за стимулиране.Ценният метал обаче може да организира възход, поради покриване на късите позиции , след приключването на заседанието, смятат анализатори.

Спот цените загубиха 1.3% от стойността си до 1366.60 долара за тройунция, като преди това достигнаха почти месечно дъно на 1360.54.

Вчера инфлацията в САЩ показа признаци на стабилизиране през май, след период на дълъг спад, показаха правителствени данни, което вероятно би успокоило ФЕД, тъй като оттам искат да избегнат какъвто и да е шанс за дефлационен пристъп. Индексът S&P 500 спечели почти 1%.

Опасенията, че американската монетарна политика може да бъде занижена, помогнаха цените на златото да паднат с 18%  тази година.

Физическото търсене намаля в Индия и Китай, двете най-големи потребителки на ценния метал в света.Търговци на ценния метал в Хонг Конг съобщиха, че премиите там са се понижили до 2 долара за тройунция над лондонските спот цени, падайки от върха на 6 долара, постигнат предишния месец. Хонг Конг продава главно на купувачи в Китай.

Всякакви признаци на значително забавяне на китайския пазар биха нанесли сериозен удар върху цените на кюлчетата, тъй като инвеститорите очакват Китай да компенсира забавеното търсене в Индия. Търсенето в Индия намаля откакто правителството увеличи митото за внос на злато с една трета в опит да се намали дефицита по текущата сметка.

Американският суров петрол се търгува около деветмесечния си връх от 98.64 долара за барел, в очакване на резултатите от срещата на Федералния резерв по-късно днес.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg