Кабинетът плаща всичко на бизнеса до 30 август

Увеличение на минималната заплата от 1 октомври е сред записаните мерки в плана "Орешарски"

100 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

До 30 август ще разплатим всички забавени плащания към бизнеса по изпълнени обществени поръчки и ще ускорим възстановяването на ДДС. Това каза от парламентарната трибуна премиерът Пламен Орешарски при представянето пред депутатите на плана си за спешни мерки за подобряване на икономическото положение в страната.

"Искам вашата временна подкрепа на спешния пакет от мерки за поне частично подобряване на на социалното положение на българските граждани, на бизнес средата и връщане на държавността", обърна се Орешарски към народните представители.

Планът му предвижда мерките да се вземат до края на годината. "Първо трябва, макар и частично, подобряване на социалното положение на най-бедните. Бяхме изправени пред шоково увеличение на тока. Сега със законодателни мерки и смяна на модела на ценообразуване искаме да създаден предпоставки за намаляване на цената, но след анализ и решение на енергийния регулатор", каза Пламен Орешарски.

Помощите за първокласниците и разширяване с 60 хил. на групата граждани, които могат да получават енергийни помощи са още две от мерките за подобряване на социалното положение на уязвимите групи.

"От 1 октомври искаме да се увеличи минималната работна заплата. Това повишение има отношение и към конкурентоспособността, което означава, че трябва да сме внимателни", обясни премиерът. В плана му е записано и връщане на швейцарското правило при индексация на пенсиите.

"Ще се търсят кредитни ресурси в Българска банка за развитие (ББР), за да може малкият и среден бизнес да има достъп до евтин ресурс", обеща Пламен Орешарски.

Подкрепи Economic.bg