Kипър иска преразглеждане на условията на спасителната помощ

В писмо, изпратено миналата седмица, Николас Анастиадис е написал, че реструктурирането на двете най-големи банки в страната е „било извършено без внимателна подготовка”

124 ~ 1 мин. четене

Президентът на Кипър призова лидерите на еврозоната да завършат преразглеждането на спасителната програма на неговата страна, като предупреди, че Никозия може да не успее да изпълни условията в настоящия им вид, тъй като щетите върху икономиката и банковата система са се оказали по-големи от очакваното, пише Financial Times.

В писмо, изпратено миналата седмица, Николас Анастиадис е написал, че реструктурирането на двете най-големи банки в страната е „било извършено без внимателна подготовка”. То е заличило работния капитал на много кипърски компании и е изискало безпрецедентни контроли върху капитала, които са задушили икономиката на Острова.

„Икономиката бе тласната в дълбока рецесия, което доведе до допълнително покачване на нивото на безработицата и направи фискалната консолидация по-трудна”, пише Анастасиадис към ръководителите на институциите на ЕС и МВФ. „Призовавам ви да преразгледате възможностите, за да се определи изпълним план за Кипър и неговия народ”, казва в писмото президентът.

"Не бе направено никакво разграничение между дългосрочните депозити, които създават високи доходи, и парите, движещи се по текущите сметки, като оборотния капитал на компании", допълва Анастасиадис. "Това доведе до значителна загуба на оборотен капитал на компаниите", подчертава кипърският президент.

Има вероятност финансовите министри от еврозоната да обсъдят писмото на Анастасиадис на предстоящата си среща в четвъртък.

Коментари: 0