Huawei с амбиции да купи Nokia

Ричард Ю заяви, че компанията му "обмисля подобни придобивки"

152 ~ 1 мин. четене

Шефът на Huawei, Ричард Ю, намекна в интервю за Financial Times, че компанията е отворена към възможността да купи финландският производител Nokia.  Ю заяви, че компанията му "обмисля подобни придобивки", но посочи, че всичко зависи от желанието на Nokia.

Главният изпълнителен директор заяви, че платформата Windows Phone на Microsoft, която използват Huawei и Nokia, е "слаба". Тя има много малък пазарен дял, но въпреки това трябва да се плаща лицензионна такса. Android обаче е безплатен, посочи Ю. Повечето смартфони на китайската компания използват именно операционната система на Google.

След това изявление и двете компании побързаха да намалят важността на коментара. Първо Huawei уточниха, че Ю е говорил "философски погледнато" и, че нямат планове за подобни сделки в близкото бъдеще. Nokia, малко по-късно, също се произнесоха по темата, давайки да се разбере, че думите на Ю не трябва да се вземат прекалено на сериозно.

Huawei е най-голямата компания за телекомуникационно оборудване в света, с мобилен бизнес, който се разраства. Компанията е била четвъртият най-голям производител на смартфони в света през първото тримесечие на 2013 г. с 4.6% дял от пазар.

Подкрепи Economic.bg