Еврото под натиск след слаби данни от Германия

Растеж на златото след спада във вторник

116 ~ 3 мин. четене

Еврото се търгува около двуседмични дъна срещу долара, след като пострада от разочароващите икономически новини от Германия, които увеличиха слуховете за намаление на лихвите на ЕЦБ. Единната валута е стабилна на 1.30 срещу долара и не далеч от вчерашното двуседмично дъно на 1.2973. То дойде след данни показали рязък спад на бизнес активността в Германия през април.

Днес излиза резултата за бизнес доверието през април на ИФО индекса, който се очаква с нетърпение от пазарите. Резултата от вчера на PMI индекса доведе до повишени залози за намаление на европейските лихви и задържането им на ниски нива за дълъг период от време. В допълнение, последните коментари от ЕЦБ за падаща инфлация и слаб растеж в еврозоната загатват, че банката може би се насочва към редукция на лихвите, които в момента са на рекордно ниските нива от 0.75%. Фактор, който може да ограничи негативната реакция на пазарите при слаб резултат на ИФО индекса е, че при еврото в известна степен вече е калкулирана възможността ЕЦБ да намали лихвите.

Кросът евро/йена е с минимална промяна на 129.18. Долар/йена е на 99.42 при връх за деня от 99.77. Покупките на йени от опционни играчи, институционални инвеститори и японски износители блокира по-ранния растеж на долара и отново не му позволи да достигне нивата от 100 йени. Зелените пари удариха 4-годишен връх от 99.95 йени по-рано този месец след като ЯЦБ обяви програма от радикални монетарни стимули.

Австралийският долар отново е слаб и е на 1.0250 срещу американския си съименик заради по-слаби от очакваното данни за инфлация, които окуражиха инвеститорите да залагат за нови намаления на австралийските лихви. Новозеландският долар обаче беше подкрепен от относително оптимистичната оценка за икономиката на местната централна банка. Както се и очакваше тя остави лихвите без промяна на рекордно ниските 2.5% и допълни, че те вероятно няма да бъдат променени до края на годината. След коментарите на Новозеландската централна банка валутата скочи на 0.8440 срещу долара при 3-седмично дъно вчера на 0.8360.

Растеж на златото след спада във вторник

Златото нарасна днес след спада вчера, но остава под натиск заради силата на долара, растящите борсови индекси и спада на активите на фондовете търгуващи със злато. Търсенето на кюлчета и монети нарасна след срива на цената до най-ниски стойности за последните 2 години, но инвеститорите все още са разколебани след зрелищния срив през миналата седмица.

Спот цената днес е 1428 долара за тройунция при дъно на 16 април от 1321 долара, което беше най-ниска стойност за последните 2 години и дойде при масови разпродажби, които изненадаха дори и опитните инвеститори в златото. Докато някои купувачи от физическия сектор се връщат на пазара, то инвеститорите в златните фондове продължават да намаляват експозициите си. Най-големият фонд за търговия на злато SPDR Gold Trust обяви, че активите му във вторник са спаднали с 0.68% до 1097.19 тона спрямо 1104.71 тона в понеделник. Сегашните стойности представляват многогодишни дъна.

Жълтият метал, който се обезцени тази година с около 15%, е разкъсван от две противопологни сили, тъй като физическите купувачи търсят изгодните сделки, но неуверените инвеститори намаляват позициите си заради опасенията от продажбите на централните банки и очакванията за спад на инфлацията.

Прогнозите за цената на златото в края на годината са за 1450-1550 долара за тройунция и частично възстановяване от последните големи разпродажби, които разтърсиха пазарите след 12 поредни години на растеж на метала.

На другите пазари азиатските акции бяха стабилни, но еврото остана под натиск срещу долара заради слаби данни от Германия вчера, които подчертаха все още нестабилното състояние на икономиката в еврозоната.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg