Еврото с рязко покачване след решенията на ЕЦБ

Златото с лек спад в четвъртък

3608 ~ 3 мин. четене

Еврото поскъпна в четвъртък спрямо долара и реализира най-голямата си дневна печалба за последните два месеца. Основна причина за поскъпването на единната валута бе изказването на управителя на Европейската централна банка, Марио Драги, който не даде индикации, че банката ще намали лихвените проценти в еврозоната в близко бъдеще. Очакванията на инвеститори бяха, че действията на ЕЦБ, която остави лихвените проценти без промяна и намали прогнозите си за растежа и инфлацията в еврозоната, ще дадат повод на Драги да намали лихвените проценти и да помогне на засегнатите от рецесията икономики през следващите месеци. Но Драги заяви, че очаква икономическата активност в еврозоната  постепенно да се възстанови в края на годината, базирайки се на нарастващият ръст на икономиката в световен мащаб. Драги добави, че равнището на инфлацията остава водещо при определянето на политиката на ЕЦБ и не бива да се позволява инфлацията да нарасне над 2% в средносрочен план, за да може европейската икономика да бъде ликвидна.

Според пазарни анализатори, решението на ЕЦБ да се въздържи от по-сериозна намеса в подпомагане на европейската икономика ще доведе до все по-голяма разлика спрямо растежа на останалите икономики от Г4, които са САЩ, Великобритания и Япония. Разликите в растежа ще имат нарастващо значение за валутните курсове в една глобална среда, а това би довело до поевтиняване на еврото в бъдещ период. Все пак не трябва да се пренебрегва факта, че в момента перспективите за растеж пред еврозоната са най-слаби в сравнение с останалите страни от Г4.

Еврото нарасна с близо 1,1% за деня до 1,3107 долара, като по време на сесията достигна връх от 1,3118 долара. Спрямо йената еврото нарасна с почти 2,1% до 124,57 йени, най-високото си ниво за  повече от една седмица.

В подкрепа на еврото бе и стабилното търсене на испански дълг, което намали опасенията на инвеститорите относно еврозоната. Испания продадена  държавни облигации на стойност 5 млрд. евро, достигайки целевата стойност на търга.

Според техническият анализ, след като еврото проби нивото от 1,3050 долара се очаква атака на нивата от 1,3250 и  1,3300 долара през следващата седмица.

Паундът се отдели от две и половина годишното си дъно от 1,4980 долара, достигнато по-рано по време на търговията в четвъртък, като последно се търгуваше за 1,5026 долара, след като Английската централна банка реши да не  увеличава количествената си програмата. Много инвеститори залагаха срещу британската лира през последните седмици в очакване, че лошите икономическите перспективи във Великобритания ще насърчат АЦБ да разшири своята програма за наливане на пари в икономиката.

Спрямо йената, доларът поскъпна с 0.9% до 94.94 йени, след като по време на сесията достигна връх от 95.06 йени, най-високата стойност на долара от август 2009 г. По-рано в четвъртък, Японската централна банка запази паричната си политика непроменена, но йената отслабна спрямо долара в очакване на бъдеща агресивна парична политика. Някои стратези  ревизираха прогнозите си на 100 йени за долар в края на годината.

Златото с лек спад в четвъртък

Златото поевтиня в четвъртък, след като Европейската централна банка и Английската централна банка не намекнаха за промяна на политиките си за стимулиране на икономиките си. Обнадеждаващите данни за намаляване на броя на молбите за помощи при безработица в САЩ насочиха инвеститорите към фондовите пазари, загърбвайки инвестициите в злато.

Инвеститорите очакват по-големи движения в цената на златото след резултатите днешните данни, за нивото на безработицата в САЩ. Продължаващото възстановяване на пазара на труда в САЩ може да накара Федералния резерв да спре стимулирането на икономиката по-рано от предвиденото. Пазарните анализатори са на мнение, че всеки път когато има положителни данни за икономиката на САЩ, се задействат ордери за продажба на злато.

Спот цената на златото в края на деня бе 1578 долара  за тройунция, което е спад от 5 долара за деня.

През последните седмици златото на вътрешния пазар в Китай се търгуваше по-скъпо с над 20 долара за тройунция спрямо международните цени, поради липса на предлагане, но през последните няколко дни разликата спадна на 10 долара за тройунция, като търговците очакват разликата да се свие още.

Американският суров петрол се покачи с повече от 1 долар за барел в четвъртък, след като данните показаха неочакван спад в броя на молбите за помощи при безработица в САЩ. Американският суров петрол поскъпна с 1.10 долара за барел, достигайки цена от 91,56 долара за барел.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg