Еврото се стабилизира след разпродажбата

Златото тества подкрепата на 1250 долара за тройунция

Еврото се стабилизира след разпродажбата

Доларът достигна 14- месечен връх спрямо кошница от валути във вторник, след като инвеститорите заложиха, че американската икономика нараства с темпове, които вероятно биха довели до това Фед да вземе решение за увеличаването на лихвените проценти от следващата година.

Щатската валута реализира масово печалби в понеделник, подкрепена от проучването на икономистите от Фед- Сан Франциско, което показа, че инвеститорите може би подценяват възможността Фед да увеличи лихвените проценти по- рано от очакваното.

Доларът също така се възползва и от слабостта на еврото, което преживя сериозен спад, след като ЕЦБ намали лихвените проценти миналата седмица и стартира програма за изкупуване на активи в опит да се справи с дефлацията.

По- добрите икономически данни от САЩ подкрепиха възгледите, че Фед може би е близо до повишаването на лихвените проценти, а печалбите на долара дойдоха в същия момент, в който нарасна и възвръщаемостта на американските облигации. Все още обаче се смята, че застоят на пазара на труда може да накара Фед да изчака още няколко тримесечия.

Доларовият индекс бе на печалба от 0,09% до 84.312. По време на ранната търговия той нарасна до 84.519, доближавайки доста върха от юли 2013 на 84.753. Пробив над него би го извел до върхове, последно видяни през юли 2010.

Щатската валута освен това нарасна до 6- годишен връх на 106.47 йени, преди да върне част от печалбите до 106.19.

Еврото пък падна до ново 14- месечно дъно на 1.2860 по време на европейската търговска сесия, но впоследствие се възстанови до 1.2936, реализирайки лека печалба за деня.

Инвеститорите масово остават с къси позиции в еврото, което е признак, че единната валута на еврозоната вероятно ще продължи да пада. Миналата седмица тя регистрира осмата си поредна седмица на загуби, което е най- лошата и губеща серия от въвеждането й през януари 1999 до сега.

Паундът се възстанови от 10- месечното дъно във вторник, след като председателят на АЦБ, Марк Карни, направи коментари, които показаха, че централната банка може да започне увеличаването на лихвените проценти през пролетта. Но подкрепата за валутата бе слаба на фона на нарастващите опасения, че Шотландия може да гласува в полза на отделянето си от Обединеното кралство.

До края на август инвеститорите изключваха всякаква възможност Шотландия да прекъсне тривековния съюз, но скорошните запитвания показаха, че вотът е на кантар, а хедж фондовете се опитаха да намерят закрила от по- нататъшното отслабване на паунда, увеличавайки по този начин волатилността.

Златото тества подкрепата на 1250 долара за тройунция

Цените на златото паднаха под 1250 долара за тройунция във вторник, след като техническите продажби и спекулациите, че Фед и останалите централни банки ще увеличат лихвените проценти по- рано от очакваното, изпратиха цените на 3- месечно дъно, но се възстанови в края на американската сесия.

Останалите благородни метали последваха спадът на златото, като платината падна до 7- месечно дъно, а среброто падна под 19 долара за тройунция.

Стоките бяха поставени под натиск, след като доларът поскъпна до 14- месечен връх спрямо еврото, поради оптимистичната нагласа, че икономиката на САЩ расте в съответствие с очакванията на Фед и централната банка може да увеличи лихвените проценти следващата година.

Над 12 000 лота бяха изтъргувани за 20 минути, след като цените на еталонния декемврийски фючърсен контракт паднаха под 1250 долара за тройунция, активирайки множество стопове, разположени под ключовата подкрепа.

Спот цените достигнаха 3- месечно дъно на 1247.15, преди да се възстановят до 1254.75 долара за тройунция.

Американските фючърси върху злато с доставка през декември поевтиняха с 5.80 долара до 1248.50 долара за тройунция при обем на търговията в съответствие с 30- дневната пълзяща средна.

Среброто бе на загуба от 0,2% до 19.01 долара за тройунция.

Коментарите на председателя на АЦБ, Марк Карни, относно евентуалното увеличение на лихвените проценти през идната пролет, както и затягането на предлагането на кредити от страна на китайския премиер Ли Къцян също се отразиха неблагоприятно върху привлекателността на златото в качеството му на хедж срещу инфлацията.

Оптимистичните данни за икономиката на САЩ дадоха причина на Фед да увеличи лихвените проценти, оставайки спекулантите, търгуващи злато, без друг избор, освен да продават, коментираха анализатори.

Сред останалите благородни метали, паладият реализира загуба от 0,8% до 860 долара за тройунция, след като по- рано достигна едномесечно дъно на 852.30. Инвеститорите прибраха печалбите си от паладия, след като по- рано този месец металът достигна 13- годишен връх.

Платината също изгуби 0,8%, достигайки 1379.75 долара за тройунция, като преди това достигна 7- месечно дъно на 1376.60 долара.

Коментари: 0