Еврозоната завършва годината с ниска инфлация

През декември годишният ръст при цените на дребно е 2.2%

88 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Годишната инфлация в Еврозоната през декември е 2.2%. Това показват първоначалните данни на европейската статистическа служба Евростат. През ноември Хармонизираният индекс на потребителските цени (ХИПЦ) отчете същото покачване при цените на дребно. Инфлацията е с 0.1 процентен пункт по-ниска от прогнозираната в средата на декември.

Още през декември Европейската централна банка (ЕЦБ) понижи прогнозата си за инфлацията през 2013 г. до 1.6%. За 2014 г. банката очаква 1.4% средногодишно поскъпване.

За липсата на притеснение от инфлацията говори запазването на основната лихва в Еврозоната на рекордно ниското ниво от 0.75%. Анализаторите на Bloomberg очакват това ниво да бъде запазено и след срещата на Борда на директорите на ЕЦБ през следващата седмица. Определеният от ЕЦБ таван на инфлацията през тази година е 2%.

От данните на Евростат става ясно, че основното вдигане на цените през 2012 г. идва от горивата, които за година са поскъпнали с 5.7%. Увеличение има при храните, алкохола и цигарите - с 3.1%. Стойността на услугите се е покачила с 1.8%, показва статистиката.

Данните на българския Национален статистически институт (НСИ) за ноември показаха инфлация от 3.9%. Очакванията на икономистите са нивото през декември да се запази около 4%, а през следващата година да бъде над тези стойности.

Подкрепи Economic.bg