Евтините телефони изстреляха печалбата на Samsung

Положителният резултат на корейския гигант достигна 9.4 млрд. долара

184 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Южнокорейският технологичен гигант Samsung Electronics - най-големият в света производител на смартфони в света, обяви рекордна печалба, която надмина предварителните прогнози на анализаторите. Резултатът на компанията достига върхове благодарение на продажбата на евтини телефони в развиващите се пазари, което смекчи ефекта от забавяне при търсенето на устройства от висок клас, предаде Bloomberg.

Оперативната печалба на Samsung през третото тримесечие на 2013 г. нарасна до 10.1 трлн. корейски вона, или 9.4 млрд. щатски долара. Година по-рано положителният резултат беше 8.06 трлн. вона, става ясно от съобщение на базираната в Сувон, Южна Корея корпорация. Средната прогноза на 32 анализатори в анкета на Bloomberg беше за оперативна печалба от 9.96 трлн. вона.

Най-голямата технологична компания в Азия е успяла да увеличи търсенето на евтините смартфони от серията Galaxy в Китай, Индия и Близкия изток. Този тренд подкрепя приходите на фона на конкуренцията от при високия клас телефони. Продажбите на Samsung през третото тримесечие достигат 59 трлн. вона, докато очакванията на анализаторите бяха за 59.7 трлн. вона.

След изнесените данни книжата на Samsung се повишиха с 1.6% до 1,440,000 вона за акция по време на сутрешната търговия в Сеул. От началото на 2013 г. обаче книжата на технологичния гигант са загубили 5.5%, докато водещият корейски индекс - Kospi, се е повишил с 0.4%.

Подкрепи Economic.bg