Разходите за пенсии през 2014 г. ще достигнат 8.1 млрд. лв.

Повишението ще е 370 млн. лв.

Снимка: БГНЕС

80 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Сега се разработва проект за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО). Разчетите показват, че увеличението на разходите за пенсии през следващата година ще е 370 млн. спрямо очакваните за 2013 г. Разходите за пенсии ще достигнат 8.1 млрд. лв. и отново ще са 10% от Брутния вътрешен продукт (БВП). Това каза в сутрешния блок на БНТ Бисер Петков, управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

Той разясни, че увеличението на разходите за пенсии ще се наложи заради въвеждането на швейцарското правило, което има вероятност да се възприеме като индексация от 1 юли 2014 г. "Традиционно има нарастване на разходите, защото новоотпуснатите пенсии по правило са по-високи от тези, които спират да се изплащат", даде още един пример Бисер Петков. Той обаче е убеден, че няма криза в ДОО.

"Ако възрастта и стажът за пенсиониране бъдат замразени при сегашните нива разходите на НОИ ще са около 45 млн. лв. повече за пенсии, а пенсионерите ще са с около 15 300 повече пенсионери", добави Петков. Според него ако приемем, че през 2014 г. се замрази увеличаването на годините за пенсиониране, въпросът е как ще се увеличава след това. "Експертите са категорични, че увеличаването на продължителността на живота говори и за повишаване на годините преди пенсия", каза Бисер Петков.

Той даде и няколко варианта за повишаване на възрастта. "Ако през 2015 г. започне плавното повишаване на възрастта до 2025 г. средната възраст за пенсиониране при жените ще е 62.4 години, а при мъжете - 64.8 години. Има и вариант до 2020 годините да са 65 и 63 съответно за мъжете и жените. Това обаче са само разчети", коментира Бисер Петков.

Подкрепи Economic.bg