Facebook закрива виртуалната си валута

Плащанията в социалната мрежа в момента се правят не с кредити, а с местна валута

112 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Credits - виртуалната валута на Facebook, която трябваше да улесни разплащанията в най-популярната социална мрежа на планета, ще остане в историята. Валутата стана факт през юни 2011 г., но не успя да постигне целта, а само създаде главоболия на потребителите. Проблемите бяха особено видими при международните плащания заради променливия курс на различните валути. От Facebook вече са решили да приключат с това си начинание, пише kaldata.

Плащанията в социалната мрежа в момента се правят не с кредити, а с местна валута. Промяната ще помогне на разработчиците и на екипа на Facebook да правят повече пари, да улеснят плащанията и най-вече да утвърдят социалната мрежа като международна платформа за приложения.

Идеята зад Credits звучеше доста добре, но само на теория. Facebook имаха идея да си удържат 30% от всяко плащане направено в игри, които се играят в социалната мрежа.

Вместо да позволят обаче на геймърите да плащат с валутата, която използват в страните си, те въведоха Credits - виртуална валута със стойност 0.10 щатски долара на единица. Credits все пак имаха едно преимущество - потребителите плащаха директно на Facebook - компания, която познават добре и на която разчитат.

Всичко обаче се обърка, когато и потребителите извън САЩ започнаха да използват услугата. Те бяха постоянно зависими от променящия се курс на долара и често плащаха много повече за виртуални обекти от играчите в Америка.

Подкрепи Economic.bg