Заплатите на полицаите ще бъдат увеличени с 5%

МВР планира да съкрати 15% от служителите в администрацията

76 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Заплатите на служителите на Министерството на вътрешните работи (МВР) ще бъдат увеличени с над 5%. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, който в ефира на БНР заяви, че кабинетът ще успее да постигне повишението. В същото време обаче се очакват и 15% съкращения на служителите, които не са ангажирани с основните дейности в МВР.

"Хората, които не са ангажирани с основни дейности на МВР са повече от 30% в момента. По никакъв начин ние не трябва да омаловажаваме труда им, но процентът е прекалено висок. Спокойно може да го свалим до 15% и ако направим 15% съкращения, това ще подобри работата", твърди Йовчев.

Очаква се до края на годината да бъдат съкратени 10% от тези служители, а останалите 5% - през 2014 г. Отстраняването на кадрите, които се занимават в администрацията ще позволи повишаване на заплатите на заетите с основни дейности в системата.

"Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15%, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5% ръст на заплатите на служителите на МВР", уточни вътрешният министър.

Подкрепи Economic.bg