Фалити на фирми, произвеждащи „зелена” енергия

Причина е решението на ДКЕВР да ореже цените за ток, произведен от възобновяеми източници, алармираха производители

344 ~ 1 мин. четене

Много от фирмите, изградили фотоволтаични инсталации могат да фалират, предупреждават от Българската ветроенергийна асоциация. Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши в петък драстично да ореже цените за енергия, произведена от възобновяеми източници. От организацията смятат, че подобни действия могат да предизвикат и криза в банковия сектор поради невъзможността на търговците да покриват заемите си.

Очаква се от утре доходът от всички опериращи инсталации за производство на енергия от възобновяеми източници ще падне значително въпреки гарантирания в закона фиксиран доход за следващите 12 до 20 години, посочват в писмо от асоциацията.

От организацията прогнозират, че доходите на всички ветроенергийни паркове ще бъдат намалени с 10%, на фотоволтаични инсталации отпреди 2011г. с 20%, а фотоволтаичните инсталации, които за започнали работа тази година ще загубят 39% от доходите си. 

От фалити са заплашени основно малките и средни предприятия.

„Посланието до всеки инвеститор, в който и да е сектор в България, е ясно: това, което законът ви обещава днес, може да бъде отменено със задна дата утре. Да инвестираш в България вече не означава да инвестираш в стабилен, надежден Европейски пазар, а по-скоро в неуправляем, хаотичен пазар, където всеки инвеститор зависи от прищевките на непрозрачно и потайно управление”, казва Себастиан Ньотликс, изпълнителен директор на БГВЕА. 

Подкрепи Economic.bg