Фед ще налива по 40 млрд. долара на месец в икономиката

Централната банка на САЩ започва трети кръг на ударно изкупуване на облигации

100 ~ 1 мин. четене

Централната банка на САЩ - Федералният резерв (Фед) стартира поредната агресивна програма за стимулиране на най-голямата икономика в света. Фед обяви, че ще изкупува ударно облигации на стойност по 40 млрд. долара на месец, пише Ройтерс. Институцията ще налива ликвидност, докато данните за заетостта в САЩ не покажат добра перспектива.

"Ако перспективите на пазара на труда не се подобрят значително Фед ще продължим покупката ценни книжа, обезпечени с ипотека", се казва в изявление на институцията.

Освен това от Фед заявяват, че са готови да запазят сегашните лихвени проценти, които са близки до нулата, до средата на 2015 г. Досегашният краен срок на мярката беше до края на 2014 г.

Последните макроикономически данни в САЩ разочароваха. Те показаха забавяне на икономическият ръст се забавя до 1,7%, а създадените работни места през август бяха едва 96 хил.

Ходът на Фед изстреля американските акции, но доларът се понижи на валутните пазари. Цените на петрола също тръгнаха нагоре, а златото достигна 6-месечен връх.

Подкрепи Economic.bg