Емотиконката става на 30

Първото съобщение с усмихнато лице е изпратено на 19 септември 1982 г.

160 ~ 1 мин. четене

След броени дни емотиконката ще навърши цели 30 години! Симпатичното творение, което използваме, за да изразим емоциите си в чата или при изпращане на съобщения и използвано за първи път 19 септември 1982 г. Тогава Скот Фалман, професор в университета "Карнеги Мелън" в Питсбърг, изпраща електронно писмо, в което за първи път използва странично усмихнатото лице, информира Technews.

Той използвал последователност от символи ":)-", за да покаже шега и по този начин да разграничи хумористичните от сериозните имейли. След като неговото електронно писмо било изпратено идеята веднага се разпространила в други университети и изследователски лаборатории.

Концепцията придобила глобален ефект само за няколко месеца и се превърнала в широко използвано комуникативно средство - едновременно обичано и ненавиждано. Днес емотиконката има огромно разнообразие от модерни форми, които се появяват главно като малки, жълти компютърни графики. Докато някои са статични, други се движат и изразяват различни емоции.

Подкрепи Economic.bg