Фермерите - най-крупните данъкоплатци

Земеделци във Варненско с печалба от 4,7 млн. лв., в Русе младеж изкарал 1 млн. лв.

Земеделците и животновъдите са сред най-крупните данъкоплатци. Това показват справки от данъчните служби в страната, пише в. "Стандарт".

Сред деклариралите най-висока печалба във Варненско е фермер, който се занимава с животновъдство. Той е обявил печалба от 4,7 млн. лв. В Русенско топ 5 на платилите най-много налози към хазната са земеделци. Млад мъж от Русенско е натрупал само през изминалата година милион лева с отглеждане на зърнени, бобови и маслодайни култури.

Земеделецът е най-големият данъкоплатец в крайдунавския град и вече е внесъл близо 120 000 лв. лева данък за доходите си през 2011 г. Това съобщиха от приходната агенция. За изрядния данъкоплатец се знае, че е получил субсидия като производител от ЕС и се е възползвал от условията за т. нар. преотстъпен данък, като е намалил облагаемата си основа с 88 000 лв. заради направени инвестиции в модернизиране на производството си.

От това са се възползвали и следващите четирима най-големи данъкоплатци в Русенска област. Вторият е внесъл към 82 000 лв. данък, третият - близо 61 000 лв., а другите двама - малко над 50 000 лв. Те също са земеделски производители на зърнени, бобови и маслодайни култури.

От НАП-Русе коментираха, че явно регионът се налага със солидното си и печелившо селскостопанско производство. През миналата година най-крупният данъкоплатец в Русе отново бе от редиците на земеделците.

За най-богатия българин, регистриран в Бургас с платени налози от 11,7 млн. лв. върху печалбата от 2011 г., също се твърдеше, че е земеделец, но впоследствие информацията бе отречена.

Коментари: 0