Fiat придобива още 3.3% от Chrysler Group

Италианската компания оценя дела на 254.7 млн. долара

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Италианският производител на автомобили Fiat SpA ще придобие още 3.3% от капитала на американската Chrysler Group, пише Bloomberg. Базираната в Торино компания е пресметнала, че трябва да плати около 254.7 млн. долара за дела, но сумата трябва да бъде потвърдена от съда.

Fiat притежава 58.5% от капитала, а останалите 41.5% са собственост на пенсионния фонд VEBA. От средата на 2012 г. италианската компания използва клауза в договора, която й позволява да придобива по 3.3% от Chrysler на всеки шест месеца. Това е третият транш, но засега производителят не е успял да влезе във владение на новите акции. След като придобие официално акциите чрез трите си опции, Fiat ще притежава общо 68.5% от Chrysler Group.

Към този момент се води дело в съда в Делауеър, който трябва да определи колко точно струват акциите. Според VEBA първата опция струва 342 млн. долара, но според Fiat оценката е около 139.7 млн. долара. Целта на италианската компания е да придобие пълен контрол върху американския производител и да конкурира Toyota, General Motors и Volkswagen.

Chrysler се превърна в най-добрата инвестиция за Fiat. През 2012 г. италианската компания отчете печалба от 1.41 млрд. евро. Отчетът показва обаче, че ако бъдат извадени резултатите на Chrysler загубата на групата би надхвърлила 1 млрд. евро.

Коментари: 0