Fitch повиши кредитния рейтинг на Гърция от ССС на B-

Анализаторите на агенцията отбелязват напредъка на правителството на страната в съкращаването на бюджетния дефицит и бюджетните разходи

144 ~ 1 мин. четене

Международната рейтингова агенция Fitch повиши дългосрочния кредитен рейтинг на Гърция в чуждестранна и места валута с две степени – от ССС на B-. Прогнозата по рейтинга е стабилна, съобщава се в изявление на агенцията. Краткосрочният рейтинг на страната в чужда валута също бе повишен с една степен до B от C.

Анализаторите на агенцията отбелязват напредъка на правителството на страната в съкращаването на бюджетния дефицит и бюджетните разходи, както и снижаването на риска за излизането на Гърция от еврозоната.

Миналата година изглеждаше неизбежно съседката ни да напусне еврозоната, но в последно време финансовите мерки дават резултат и тя дори получи похвала от Международния валутен фонд, че е постигнала "изключителен прогрес" във финансовото си положение. 

Перспективата остава стабилна, като агенцията предвижда още за тази година по-малка от предвидената рецесия – 4.3%, а за 2014 г. много малък растеж, съобразен с прогнозите на Международния валутен фонд и Европейския съюз.

Тази оценка идва след като през декември S&P също покачиха рейтинга на Гърция до В- със стабилна перспектива. Третата рейтингова агенция Moody's държи твъра оценка С. И трите рейтинга са близо до дъното, в категория "боклук".

Подкрепи Economic.bg