Fitch повиши кредитния рейтинг на Ирландия

Агенцията изтъква стабилните перспективи пред икономическия растеж на страната

Fitch повиши кредитния рейтинг на Ирландия
3599 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Fitch е повишила дългосрочния рейтинг по публичния дълг на Ирландия, съобщава Bloomberg. Промяната е от BBB+ на А-, а перспективата по него остава стабилна.

Страната, понесла много тежко последствията от финансовата криза, се възстановява от спукването на балон в сектора на недвижимите имоти. Сривът, предшестван от над десетилетие бум, принуди властите да прибегнат до спасителен план с участието на международни кредитори. През 2010 г. Международният валутен фонд, Европейският съюз и Европейската централна банка осигуриха необходимите средства, след като пазарните лихви се повишиха драстично, а бюджетният дефицит излезе извън контрол. Близо 68 млрд. евро бяха инжектирани само в банковата система.

През 2013 г. спасителната програма бе прекратена, а очакванията са през тази растежът на икономиката да достигне 3,5%. Брутният вътрешен продукт през първото тримесечие се покачи с 2,7% на месечна и 4,1% на годишна база.

Това е и основният мотив за взетото от рейтинговата агенция решение. „Условията за финансиране от пазарите се подобряваха стабилно през последните две години. Икономическото развитие ще е все по-балансирано, а вътрешното търсене ще нараства, водено от индивидуалното потребление и инвестициите“, се казва в становището на Fitch.

Доходността по бенчмарковите 10-годишни държавни облигации спадна за първи път под 2%, достигайки рекордните 1,97%. Тази стойност е едва с 97 базисни пункта над доходността по сходни германски книжа.

Коментари: 0