Детройт търси $1 млрд. кредит, за да се справи с банкрута

Дългове за 18 млрд. долара чакат разрешение

Детройт търси $1 млрд. кредит, за да се справи с банкрута
188 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Детройт планира да пласира дългови книжа за 975 млн. щатски долара като част от процедурата по преструктуриране на задълженията и излизане от банкрута, пише Bloomberg. Средствата ще се използват за покриване на разходи за пенсии, както и разплащане с текущи кредитори.

Градският съвет одобри емитирането на 632 млн. долара в дългосрочни 30-годишни ценни книжа. За първите двадесет години лихвата по тях ще бъде 4% а за следващите десет - 6%. Облигациите ще са гарантирани с част от бъдещите данъчни приходи, а 450 млн. от тях ще отидат за здравни разноски за пенсионери.

Залог на друга емисия - от 288 млн. долара, ще бъдат всички данъчни постъпления на града. С тях ще се финансира преструктурирането на настоящи задължения. С някои инвеститори е постигнато съгласие да получат 74 цента за 1 дължим долар. Тези книжа ще бъдат емитирани от щата финансовите власти на щата Мичиган и ще бъдат допълнителни гарантирани с ежегодната щатска помощ за града.

55 млн. долара ще бъдат набрани за рефинансиране на частично гарантиран дълг, чийто притежатели са се споразумели да получат едва 34% от първоначалните си претенции.

Преди финансовите операции да станат факт, окончателният оздравителен план трябва да бъде одобрен от федерален съдия.

Бившият център на автомобилната индустрия в САЩ подаде документи за банкрут на рекордна стойност - 18 млрд. долара, през изминалата година. Действието не бе изненада на фона на десетилетията икономически спад и обезлюдяване. Оттогава местните власти водят интензивни преговори с най-големите си кредитори – пенсионни фондове, работнически съюзи и облигационери.

Коментари: 0