Франция разбива ядрения монопол на EDF и Areva

Малките фирми от бранша ще получат финансова подкрепа от специален фонд

340 ~ 1 мин. четене

Втората по големина европейска икономика и една от най-големите ядрени енергетики на планетата - Франция ще засили подкрепата за малки и средните предприятия от атомната енергетика. Париж предвижда да се създаде фонд за подпомагането на малките фирми, за да могат и те са излязат на международната сцена, която засега е монополизирана от Electricite de France S.A. (EDF) и Areva, предаде БГНЕС.

Фондът за модернизиране на ядрените предприятия (FMEN) ще е на стойност 153 млн. евро, като съобщението за него ще бъде направено на стратегическо съвещание на сектора във вторник. Очаква се до 2020 г. да бъдат открити 110 хил. работни места. Това обаче няма да са съвсем нови 110 хил. работни места в сектор, където има 200 хил. заети, а наемане на хора за замяна на пенсиониращите се.

Френската държава иска също да събере малките и средните предприятия от бранша, за да ги подпомогне да изнасят своето ноу-хау, обединявайки се около една марка. Въпреки обявената воля да се намали делът на атома в производството на електроенергия от 75% на 50% до 2025 г., със съобщението френското правителство цели да успокои сектора.

До 2016 г. ще бъде затворена единствено централата във Фесенхайм, която е доайенка в ядрения парк на страната. В чужбина Франция е сред първите играчи с двата ядрени реактора от типа EPR (European Pressurized Reactor Technology) в Тайшан, Китай.

Подкрепи Economic.bg