Френският ядрен гигант Areva идва да си урежда VII блок в "Козлодуй"

Европейски център за проектиране в ядрената енергетика пък отваря в София щатската Westinghouse

Стойнев на среща с френския бизнес

232 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Представители на френския енергиен гигант Areva („Арева“) ще дойдат в края на месеца в България на среща с правителството. С това се похвали днес министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев при среща с френския бизнес у нас.

По думите на шефа на МИЕ целта на визитата на топмениджърите от „Арева” е „да дискутират развитието на ядрената енергетика у нас”. Той обаче не обясни обаче какво точно ще бъде „дискутирано по време на срещата”, но очаквал „да чуе техните предложения”.

Междувременно според Стойнев в момента друга, по-малка френска компания, занимаваща се с проекти в енергийната сфера, ще открие свой офис в страната ни: „В момента все още се водят преговори с тази компания, но първоначалното й намерение е да открие офис у нас, в който да работят около 10 инженери”.

От изказването на министъра не стана ясно дали тези специалисти ще работят конкретно в ядрената сфера или в друга част от енергетиката.

Драгомир Стойнев не крие, че е „оптимист” по отношение на арбитража, който страната ни чрез националната електрическа компания (НЕК) води по темата АЕЦ „Белене“ в Женева.

Кабинетът „Орешарски” в момента води преговори с американската ядрена компания Westinghouse Electric Company („Уестингхаус електрик къмпани“) за изграждането на VII блок в АЕЦ „Козлодуй“. Преговорите по финансовата рамка започнаха преди месец като намеренията са да приключат най-късно до септември 2014 г.

В тази връзка днес Westinghouse съобщи, че разширява офиса си в София "в отговор на новите бизнес възможности и проекти в областта на ядрената енергетика в България". "В новия офис ще бъде базиран и Европейският център за компетенции за проектиране на системи за управление в ядрената енергетика", съобщават от компанията. Разширяването на присъствието на компанията в България е подготовка за бъдещото развитие на проекта за изграждане на VII блок в Козлодуй с реактор AP1000.

Подкрепи Economic.bg