ГЕРБ алармира за „бедствие” с 800 млн. лв. по „Околна среда”

Няма стихия, която да нанесе повече щети от това правителство, казва депутатът Ивелина Василева

ГЕРБ алармира за „бедствие” с 800 млн. лв. по „Околна среда”
200 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Вихър завихри всички програми, управлявани от това правителство. Едва ли има природно бедствие, което би могло да нанесе такива грандиозни щети, каквато управлението нанесе върху Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) и чрез нея върху общините. Това каза на брифинг в парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ Ивелина Василева.

„В риск са 800 милиона, които е необходимо да бъдат верифицирани и сертифицирани през тази година. Нито един лев не е сертифициран през тази година до момента. Продължават да бъдат замразени плащанията по тази програма”, каза тя.

Според нея в отчаянието си общините трябвало да се оплачат дори на председателя на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу: „Повече от 70 проекта в момента са в интензивна фаза на строителство, повече от 120 проекта са изцяло спрени заради това, че няма разплащания по тази програма от февруари досега”.

„Плащанията бяха спрени през ноември, оттогава чухме обещания от правителството, че ще бъдат възстановени в края на март, но това не се случи. Впоследствие чухме, че ще бъдат възстановени в края на юли, но не виждаме никакви признаци това да се случи”, заяви Василева.

Тя акцентира и на това, че за 6 месеца пет пъти беше променян ръководителят на Управляващия орган на ОПОС. „На 26 юни Спиридон Александров беше заменен от Яна Георгиева. Само 11 дни след това Яна Георгиева, която не се стори достатъчно удобна на правителството, беше сменена само за 2 дни от Мариян Георгиев. Той беше назначен на 7 юли, а на 8 юли беше освободен, за да може на 9 юли отново да бъде назначен Спиридон Александров – може би защото той е най-удобният човек, защото в 12 без 5 не се верифицират плащания, не се комуникира с общините, не се върши никаква работа по възстановяване на доверието на ЕК, а се подписват договори по обществени поръчки”, допълни Василева.

По нейните думи положението е „отчайващо”: „Разкопани градове, спрени договори, строители, които си тръгват от строителните обекти и площадки, отчаяние на кметовете, невъзможност да се изпълнят ангажименти по екологичното законодателство”.Подкрепи Economic.bg