„Газпром“ няма да купува газ от частни доставчици

184 ~ 1 мин. четене

„Газпром” спира покупките на газ от руски доставчици на суровината, за да се справи „с нестабилното търсене на вътрешния пазар”, съобщиха от руския енергиен гигант.

Решението на компанията, което ще продължи за неопределен срок от време, се очаква да нанесе сериозен удар на частните производители и доставчици на газ, като „Лукойл” и „Новатек”, които ще загубят приблизително една четвърт от продажбите на вътрешния пазар, в допълнение към обявените вече над половин милиард долара загуби от началото на годината.

В изявлението на „Газпром” се казва още, че решението на компанията няма да засегне закупуването на газ от нейните дъщерни компании, нито добива на суровината за компаниите-доставчици на европейските държави.

Според анализаторите решението на руската държавна компания противоречи на водената досега политика „взимай или плащай”, която „Газпром” налага на европейските си клиенти, които не успяват да покрият договорените обеми газ за година.

Споразумението, което е обект на разследване от страна на Европейската комисия, изисква от страните и техните компании да заплащат и за газа, който не успяват да вземат от „Газпром” заради спадове в търсенето.

Подкрепи Economic.bg