Германия критикува САЩ за огромния дълг

Финансовият министър на най-голямата европейска икономика посочи, че дълговата тежест на Америка е проблем за целия свят

84 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Притесненията около големия американски дълг са тежест за световната икономика. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле в реч пред Бундестага. Според него нивото на американския дълг е прекалено високо и това се отразява на целия свят.

"В навечерието на изборите в САЩ има огромна несигурност около курса, който американските политици са избрали за решаване на проблема с огромния правителствен дълг, който е твърде висок", каза Шойбле. "Трябва да си припомняме понякога, че глобалната икономика е много обременена от това", добави той.

Въпросът с непрестанно растящия дълг на САЩ е основна тема по време на предизборната кампания, която се води в момента. През август 2011 г. политиците бяха принудени да увеличат тавана на допустимия държавен дълг, който тогава беше достигнал законово допустимите 14.2 трлн. долара. След 11 часови преговори двете водещи партии се споразумяха той да бъде увеличен с 2.1 трлн. долара. Според финансовия министър Тимъти Гайтнър сега определеният лимит от 16.4 трлн. долара, ще бъде достигнат до края на годината.

Освен огромен дълг, САЩ имат и бюджетен дефицит в размер на 1.6 трлн. долара. През последните три години дупката в бюджета не пада под 1 трлн. долара.

Подкрепи Economic.bg