Дългосрочните облигации ще носят по-висока доходност

Т. нар. криви на доходност вече се движат по-стръмно в САЩ и Германия

3716 ~ 1 мин. четене

Доходността на дългосрочните облигации ще е по-висока от краткосрочните лихвени проценти, коментира Бил Грос, който управлява най-големия в света фонд в облигации - Pacific Investment Management Co. По думите му, цитирани от Bloomberg, кривата на доходността на държавните ценни книжа ще е "много стръмна" в продължителен период от време.

Т. нар. криви на доходност вече се движат по-стръмно в САЩ и Германия. Разликата между доходността по 10- и 30-годишните американски държавни облигации нарасна вчера до 1,18 процентни пункта, което е най-високото ниво май насам. Заради по-дългия си матуритет 30-годишните ДЦК са по-чувствителни към инфлацията в сравнение с краткосрочните съкровищни бонове. Спредът в доходността между 10- и 30-годишни германски ДЦК вчера беше 85 базисни пункта.

На 6 септември президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги обяви програма за неограничено изкупуване на облигации на страни с дългови проблеми. С тази мярка се прави опит да се овладеят високите лихви, на които се финансират държави като Испания и Италия. Слабите данни за безработицата в САЩ пък подхраниха залозите, че Фед ще добави нови стимули за икономическия растеж.

Подкрепи Economic.bg