Германия ни спира за Шенген

Европейските министри на правосъдието ще разгледат въпроса в Брюксел

3590 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Германия дава индикации, че ще наложи вето на всеки опит за приемането на България и Румъния в Шенгенската зона. Това пише в днешното си издание ирландският вестник The Irish Times.

Членството на България и Румъния вероятно отново ще бъде блокирано, след като вътрешният министър на Германия Ханс-Петер Фридрих предупреди, че ако двете страни се опитат да получат подкрепа за присъединяването си към Шенген, ще се сблъскат с германското вето.

Европейските министри на правосъдието се събират на 7 март в Брюксел на двудневна среща, която ще бъде председателствана от министърът на правосъдието, равенството и отбраната на Ирландия Алън Шатър. В дневния ред присъства и присъединяването на България и Румъния към Шенген, което бе отложено миналата година.

Двете страни са кандидати за зоната, свободна от граничен контрол, още от приемането им в ЕС през 2007 г. През 2011 г. Европейският парламент даде зелена светлина на София и Букурещ, но до членство така и не се стигна, защото някои страни, включително и Холандия, се обявиха против заради съмненията в корупция.

Шенгенското споразумение позволява свободно придвижване между страните-членки в Европа, като Великобритания и Ирландия също се ползват от това, въпреки че не са част от Шенгенското пространство.

Подкрепи Economic.bg