Главният архитект на Несебър получи три глоби

Общо 15 хиляди лева санкции получи архитектът на общината заради строежи в Иракли и ж.к. "Черно море"

300 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

В рамките на един ден главният архитект на Несебър Валентин Димов получи три санкции от по 5000 лева. Глобите му са наложени от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и са заради пропуски в процедурите за строежа в Иракли и за още един спрян днес - в ж.к. „Черно море”.

Консултантът по проекта за спорния строеж в Иракли, за който алармираха преди дни еколози,  ще бъде глобен с 50 000 лева.За него главният архитект на община Несебър ще получи 2 санкции от по 5000 лева. От пресцентъра на МРРБ добавят, че срещуВалентин Димов са образувани две административнонаказателни производства.

При строителството не са констатирани отклонения от одобрените проекти, но същите са одобрени в несъответствие с условията по еко оценка, поради което изпълняваният строеж е бил временно спрян. В тази връзка административнонаказателно производство ще има и срещу лицензирания консултант, уточниха от министерството.

Строежът в Иракли, срещу който вчера се проведе протест пред Народното събрание, беше спрян от министър Лиляна Павлова. Аргументът бе, че одобрените проекти са в несъответствие с условията на оценката за въздействие върху околната среда.

Третата санкция на архитекта отново е в размер на 5000 лева и е заради нов строеж, който също беше спрян с решение на министерството. Той предвижда изграждането на жилищен комплекс „Черно море” в Несебър.

От информацията на МРРБ става ясно, че имотът е общински и от общината е учредено право на строеж на Росица Козарова и Златко Козаров. От главния архитект на Несебър е издадено разрешение за строеж от края на миналата година за „Жилищна сграда” с височина 10 м, на 2 етажа с разгъната застроена площ 596 кв. м.

При издаването на разрешението за строеж обаче са открити няколко пропуски. Една от тях е, че проектните части на инвестиционния проект, с изключение на част „Архитектура”, не са одобрени от главния архитект. Върху тях не били поставени щемпел и текст „одобрявам” с дата и подпис от главния архитект на община Несебър.Проектите по различните части не са съгласувани помежду си, както и не са съгласувани от възложителите.Не са изяснени и условията за присъединяване на строежа към водоснабдителната и канализационната мрежа и към момента не съществува техническа възможност за присъединяване. Не са изпълнени и с инвестиционния проект не са предвидени за изпълнение уличен водопровод и канализация, отчитат още от министерството.

Днес еколози излязоха с генерално решение по въпроса със строежите по Черноморието. Те предложиха създаването на Национален парк "Българско Черноморие", в който да влязат десетина плажа: Иракли, Карадере, Камчийски пясъци - Шкорпиловци, Дуранкулашко езеро - Св. Ана, Крапец, Шабленските езера, Корал, Аркутино, Дюни и Маслен нос (брегът и плажовете между "Перла" и резерват "Ропотамо").

Подкрепи Economic.bg