Големите акционери искат да махнат Бил Гейтс от Microsoft

Инвеститорите не са доволни от цената на акциите и прекалената власт на съоснователя на компанията

152 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Трима от 20-те най-големи акционери в Microsoft Corp се опитват да отстранят Бил Гейтс от поста председател на Борда на директорите в компанията, научи Reuters. Гейтс и Пол Алън създават компанията през 1975 г. и в момента тя е най-големият производител на софтуер в света. Според неофициалната информация обаче акционерите не са доволни от развитието на компанията и най-вече от цената на акциите й в момента.

Инвеститорите лобират за отстраняването на Бил Гейтс от директорския пост. Според Reuters обаче това няма да се случи. Гейтс беше изпълнителен директор на Microsoft до 2000 г., след което отстъпи управлението на Стив Балмър. Той обаче остана един от най-уважаваните и влиятелни хора както в самата компания, така и в цялата технологична индустрия като цяло.

Тримата инвеститори, имената на които не се споменават, но които държат над 5% от акциите в Microsoft, се притесняват, че Бил Гейтс като председател на Борда на директорите блокира приемането на нови стратегии за развитие и ще ограничи властта на новия главен изпълнителен директор, който ще замести Стив Балмър след няколко месеца.

Инвеститорите се притесняват също, че Гейтс, който отделя много време за благотворителност, има прекалено много власт, която не е пропорционална на притежавания от него дял в компанията - около 4.5%. Преди Microsoft да стане публична компания през 1986 г. Бил Гейтс притежаваше дял от 49%. През изминалата година той е продал около 80 млн. от акциите си по предварително определен план. Ако продължава по същия начин, през 2018 г. няма да притежава дял в създадената от него компания.

На вчерашната борсова сесия в Ню Йорк акциите на Microsoft поскъпнаха с 0.9% до 33.58 долара за брой. Исторически погледнато в момента стойността на книжата е на едно от най-високите си нива в историята на компанията. Само през 2000 г., когато е така нареченият дотком балон, акциите са се търгували по-скъпо.

Подкрепи Economic.bg