Google Play надмина App Store

През второто тримесечие от магазина на Google са изтеглени 10% повече мобилни приложения, отколкото от платформата на Apple

184 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

За първи път от създаването си, магазинът за приложения Google Play отчита повече изтегляния от основния си конкурент - App Store. По данни на анализаторската компания App Annie през второто тримесечие от магазина на Google са изтеглени 10% повече мобилни приложения, отколкото от платформата на Apple.

За анализаторите това обаче не е особена изненада, тъй като 75% от мобилните устройства по света използват операционната система Android на Google. "Единствената изненада е, че това се случи толкова скоро", пише технологичният сайт Siliconbeat.

Докладът на App Annie показва, че Google Play получава силна подкрепа от най-бързо развиващите се пазари - Бразилия, Русия, Индия и Китай (BRIC). "Отворената платформа на Android дава на Google Play много силни позиции на тези пазари, тъй като производители като Samsung, Nokia, HTC и LG предлагат по-евтини телефони, за които е по-изгодно да използват свободната операционна система.", пише в доклада.

Въпреки по-голямата популярност на Android и повечето изтегляния от Google Play, приходите на Apple от продажба на приложения са с 2.3 пъти повече. Това също не може да се приеме за изненада, предвид различната философия, която изповядват двете компании. Apple предпочита да получава пари за всички свои продукти и услуги, докато Google предлага на потребителите много безплатни неща. Исторически феновете на Apple са склонни да плащат повече.

От данните в доклада става ясно, че игрите дават най-много приходи на двете компании. Според статистиката 40% от изтеглянията са на игри, като при Android те носят 80% от приходите, а при iOS - 75%.

Подкрепи Economic.bg