Google оттегля патентни претенции към Microsoft

Обвиненията бяха, че са използвани неправомерно два патента при производството на конзолата за видеоигри Xbox

112 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Google оттегли претенциите си за нарушаване на два ключови патента, които са собственост на дъщерната й компания Motorola Mobility, от страна на Microsoft. Това става ясно от документи, подадени пред американската Международна търговска комисия, съобщи Reuters. Според обвиненията Microsoft е използвал патентована от Motorola технология, за да създаде популярната си конзолна платформа за видеоигри Xbox.

Оттеглянето на претенциите не е доброволно, а се налага заради сключеното миналия месец споразумение между Google и американската Федерална търговска комисия (FTC), уреждащо няколко продължителни антимонополни разследвания.

FTC, американското министерство на правосъдието и американската Служба за патенти и търговски марки настояват, че компании не могат да изискват налагане на забранa за продажби на продукти на техни конкуренти чрез подаване на искови молби за нарушаване на патенти, когато тези патенти в повечето случаи са стандартни за индустрията.

"Доволни сме, че Google най-накрая оттегли тези претенции срещу Microsoft и се надяваме, че ще оттегли подобни претенции и пред правосъдната система", заяви Дейвид Хауърд, заместник-ръководител на адвокатския отдел на Microsoft. От там твърдят, че дела за стандартни за индустрията патенти са заведени в окръжни съдилища в щатите Уискънсин и Вашингтон, като и в двата случая е била поискана забрана за продажбите.

Подкрепи Economic.bg