Google патентова нова система за разпознаване на лица

Потребителите ще могат да отключват смартфоните си с намигване, изплезване или усмивка

352 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Google патентова нова технология за разпознаване, която позволява на потребителите да отключват смартфоните си с намигване, изплезване или усмивка например. Технологичният сайт Engadget съобщава, че системата ще позволява един телефон с Android да се отключва от различни потребители, с различни гримаси.

Подобни възможности бяха заложени още при версията Ice Cream Sandwich на Android, като тогава приложението Face Unlock отключваше телефона, когато засечеше лицето на собственика му. Оказа се обаче, че системата може да бъде излъгана много лесно - достатъчно е само да се покаже ваша снимка и защитата е заобиколена.

Следващият етап от развитието на системата за разпознаване на лица дойде с Android Jelly Bean и Check Tool Liveness, където от потребителя се изискваше да мига, но се оказа, че и тази система може да бъде "заобиколена", макар и малко по-трудно.

Новата система на Google е още по-сложна. За да отключи устройството на потребителя тя изисква от него не само да застане пред камерата, но и да направи гримаса - да сбръчка челото си, да се намръщи, да се изплези и т.н.

Подкрепи Economic.bg