Обявиха таксите за преминаване по Дунав мост 2

Лек автомобил ще преминава срещу 6 евро, а най-тежките камиони ще плащат 37 евро

3749 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Таксата за преминаване на лек автомобил по Дунав мост 2 ще бъде 6 евро, или 12 лева. Това е записано в публикувания проект на постановление на Министерският съвет, който е качен на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. В сравнение с таксата, която плащат шофьорите за преминаване по Дунав мост 1 в момента, увеличението е тройно.

Таксата за микробусите до 9 места също ще бъде 6 евро, колкото и за камиони до 3.5 тона. За камиони между 3.5 и 7.5 тона, както и при автобуси до 23 места, таксата е 23 лева или 12 евро.

Камионите с маса между 7.5 и 12 тона ще заплащат такса за преминаване от 49 лева или 25 евро. Толкова е и таксата за минаване на пътнически автобуси над 23 места. Най-много ще плащат тежкотоварните автомобили над 12 тона с 4 и повече оси - 37 евро, или 72 лева.

Мостът между Видин и Калафат ще бъде открит официално на 14 юни. Датата беше договорена по време на посещението на президента Росен Плевнелиев в Брюксел на 22 май. Тогава президентът се срещна с министър-председателя на Румъния Виктор Понта и комисаря по регионалната политика на ЕС Йоханес Хан.

Споразумението между правителствата на България и Румъния за създаване на съвместна търговска структура, която да е оператор на новия комбиниран мост между двете страни, беше ратифицирано от НС на 30 май. Самото дружество "Дунав мост Видин - Калафат" АД, което ще има отговорност за управлението, експлоатацията и поддръжката на моста над река Дунав при Видин, както и за събирането на таксите за преминаване от пътните превозни средства, бе учредено на 6 юни. Капиталът на дружеството е в размер на 300 000 лева.

Четете интервюто на Economic.bg с ръководителя на проекта инж. Алберто Бергара

Подкрепи Economic.bg