Google придобива Waze за 1.3 млрд. долара

Сделката с израелската компания несъмнено ще засили още повече позициите на гиганта в сегмента на навигационния софтуер

88 ~ 1 мин. четене

Компанията Google е постигнала споразумение за закупуването на израелската компания разработваща навигационни програми за мобилни устройства Waze за 1,3 млрд. долара, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на израелско издание. С тази система всеки потребител едновременно се ориентира и помага на другите потребители с ценна информация за пътната обстановка.

Сега страните по сделката подготвят необходимите документи за осъществяването и. Придобиването на Waze несъмнено ще засили още повече позициите на Google в сегмента на навигационния софтуер. Към момента навигационното приложение има над 40 млн. потребители.

Според изданието, Google ще запази изпълнителния директор на WAZE, Ноа Бардин, и ще остави компанията да се развива самостоятелно поне за следващите три години.

Според анализатори, основната цел на сделката е да се спре настъплението на Facebook на пазара за навигационни системи. Google вече разполага с подобна услуга, която досега бе пряк конкурент на WAZE.

Компанията Waze е основана през 2008 г., като първоначално се е казвала Linqmap, а под името Waze, тя работи от 2009 г. В края на 2011 г. в нея са работели 80 служители.  През октомври 2012 г. Waze успява да привлече 30 млн. долара от фондовете Horizons Ventures, Kleiner Perkins Caufield & Byers и iFund.

Споразумението с Google ще превърне основателите на компанията в мултимилионери – изпълнителният директор Ехуд Шабтай ще получи 78 млн. долара, президентът Ури Левин 38 млн. долара, вицепрезидентът и ръководител на подразделението за разработка Амир Шинар и неговият брат Гили Шинар ще си разделят 65 млн. щатски долара.

Подкрепи Economic.bg