Пристанище Варна-Изток става свободна зона за достъп

Част от мощностите на порта ще бъдат преместени

128 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Част от мощностите на пристанище Варна-Изток ще бъдат преместени. Това обяви премиерът Марин Райков след среща с министъра на транспорта Кристиан Кръстев, ръководството на пристанището и представители на синдикални организации. Територията на порта е предвидена да стане свободна зона за варненци и гостите на града.

Тази идея е залегнала и в Общия устройствен план, а реализацията й ще даде възможност да бъде разширена и Морската градина. Проектът, който бе одобрен от министерството на транспорта при правителството на ГЕРБ, предвижда теренът от първо до трето кейово място в пристанището да бъде отворен за свободен достъп. Върху площта от 70 дка, собственост на ДП "Пристанищна инфраструктура", ще има алеи за разходки, многофункционална зала, паркинг с места за над 400 автомобили, както и игрища за волейбол, баскетбол, рампи за скейтъри, фитнес площадки на открито. Така зоната ще се превърне в естествено продължение на крайбрежната алея в Морската градина.

Дълбоководният терминал ще бъде изграден до бившото Старшинско училище. "Изграждането на новия терминал и превръщането на порт Варна-Изток в рекреативна зона ще става паралелно", добави служебният премиер. Той не се ангажира със срокове кога преместването на порта може да стане факт. Райков обаче изрази оптимизъм, че със синдикатите ще бъде постигнато съгласие.

„Това е един стар проект, много екипи са се ангажирали с него, но той не е мръднал от началната точка. Ние се опитваме да го придвижим напред", отбеляза министър-председателят.

Подкрепи Economic.bg