Обследваха дъното на плавателен канал 2 на Пристанище Варна

За по-малко от 20 дни екипажът на самоходен катер "Хидро 3" и водолазната група обследва дъното и определи точното позициониране на препятствията по него

312 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Специализираната операция по обследване на дъното на канал 2, свързващ Варненското езеро с пристанищата "Варна запад" и "Фериботен комплекс" бе извършено от експерти на ДП "Пристанищна инфраструктура" - териториално поделение "Пристанище Варна", и специализиран водолазен екип. За по-малко от 20 дни екипажът на самоходен катер "Хидро 3" и водолазната група обследва дъното и определи точното позициониране на препятствията по него.

Трасето на канала се пресича от множество комуникационни връзки, които преминават по морското дъно и под него във специални съоръжения (дюкери). На база на наличните данни и частичната техническа документация досега не беше възможно да се направи прецизна оценка за точните трасета на комуникационните връзки, координати на преминаване през протежението на канала, отстояния и дълбочина на поставяне.

Трите дюкера са маркирани, фиксирани са точните дълбочинни коти на основни опорни точки по дължината на съоръженията и е установено състоянието и предназначението на дюкерите. Направен е и подводен видеозапис.

За извършване на драгажни дейности и поддържане на проектните дълбочини на канал 1 и канал 2 в Пристанище Варна през тази година са планирани 3 млн. лв. Средствата са заложени в годишната програма на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" за изграждане, реконструкция, рехабилитация и поддържане на пристанищата за обществен транспорт с национално значение за 2013 г. Към момента приоритетно се работи за ускоряване на подготовката, като част от нея са и завършилите обследвания на дъното на плавателен канал 2.Подкрепи Economic.bg