Греков: От актуализацията зависи субсидията за зърнопроизводителите

Нашата цел е да дадем възможност на земеделските производители да получат малко средства още през тази година, каза земеделският министър

108 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Сумата, която е за изплащане на субсидиите за земеделските производители през следващата година, е около 558 млн. евро, или около 1 млрд. лв. Това каза в интервю за предаването на БНТ „Денят започва" министърът на земеделието и храните Димитър Греков.

"Нашата цел е да дадем възможност на земеделските производители да получат малко средства още през тази година. Това е около 20-30% максимум до 50% от този 1 милиарда", добави Греков. Той обясни обаче, че тази пари не са заложени в сегашния бюджет, и без актуализация няма как да бъдат дадени. Министърът обясни, че подготовката за реколтата през следващата година започва много по-рано от октомври, когато Европейската комисия утвърждава субсидиите. "Производителите се налага да се превръщат в банки и да дават от своите средства. А те не винаги имат тази възможност", каза Греков.

Министърът обясни, че 11 млн. лв. от актуализацията ще отидат в тютюнопроизводителите, а 4 млн. за производителите на зеленчуци.

Според Греков хлябът в България е най-евтиния в целия ЕС и въпреки ниската цена на зърното стойността на насъщния ще остане без промяна.

За стимулирането на местното производство Греков посочи, че ще се работи за ограничаване на вноса от трети страни и за ограничаването на вноса на стоки с ниски цени от ЕС. Греков допълни, че скачането на цените от производителя до щанда се дължи на прекупвачите. "Те са виновни за високите цени", каза министърът. Той заяви, че част от търговските вериги са се съгласили да купуват директно от производители.


Подкрепи Economic.bg