Греков: През май стартираме "Млад фермер"

Ще направим всичко възможно директните плащания да бъдат изплатени до края на януари, каза министърът на земеделието и храните

3602 ~ 2 мин. четене

Основната ни цел е до края на май месец да бъдат разработени всички програми и мерки, които са свързани с новата Програма за развитие на селските райони. Това обяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков в предаването „Бразди” по БНТ. Той отбеляза, че се очаква до август-септември да има мерки, по които да се стартира. „През май вероятно ще стартира „Млад фермер” и хората ще могат да подават документи за тази програма”, добави г-н Греков.

Той каза още, че през първите пет месеца на настоящата година ще бъдат завършени и мерките, които са стартирали през предходния програмен период. Министърът беше категоричен, че приоритет ще бъде прозрачността. „Не може жалби да стоят по 3 – 4 години и да чакат. Вратите на министерството са отворени, така че хората да могат да получат ясен и точен отговор”, подчерта г-н Греков.

„Ще направим всичко възможно да бъдат изплатени директните плащания до края на януари 100%. Това е правилният път, който създаваме – всеки земеделски производител да знае, че на определената дата ще получи средствата си и да може да си прави сметка кога да купи фуражите, кога да изразходва средствата, които му се полагат”, подчерта министърът на земеделието и храните.

Министър Греков обърна внимание, че за първи път от втората половина на 2013г. има ръст в производството както на свинско месо, така и на мляко. „Има ферми, които са обзаведени много добре, което показва, че нашите фермери са преминали трудния момент”, изтъкна министърът. Той обаче напомни, че от 2014г. падат квотите за мляко и българските производители на мляко трябва да бъдат готови за съревнованието с европейските.

„Целта ни е да подпомогнем малките ферми и те да преминат към средните, така че да могат да се конкурират, да излязат на пазара и да отговарят на европейските условия”, каза още министър Греков. По думите му има възможност в България да се развива както семейното фермерство, така и индустриалното земеделие.

Коментари: 0